Żyjemy w czasach, kiedy bardzo chętnie podejmujemy działania związane z ekologią. Chcemy, aby nasze domy były przyjazne środowisku, a tym samym nie powodowały w nim strat lecz odciążały. W związku z tym poszukujemy ciekawych rozwiązań. Jednym z nich jest system ultrafiltracji, który z powodzeniem zastąpi wodę butelkowaną!
Woda butelkowana – czas z tym skończyć!
Woda z kranu najczęściej nie cieszy się najlepszą opinią. Rzadko kiedy zdarza się, aby sama z siebie spełniała oczekiwania użytkowników i faktycznie nadawała się do picia. W związku z tym najczęściej poszukiwane są jej alternatywy. Wielu z nas decyduje się na wodę sprzedawaną w butelkach. Plastikowe zgrzewki znosimy w bardzo dużych ilościach, jednak nie jest to rozwiązanie ani ekonomiczne, ani tym bardziej ekologiczne.
Woda butelkowana jest dość droga, przy czym warto pamiętać, że większość kwoty płacimy za samo opakowanie, które już prawdopodobnie po jednym dniu wyląduje w koszu na śmieci. Plastik zaśmieca środowisko i jest to spory problem, który staje się coraz bardziej nagłaśniany i coraz bardziej daje się we znaki. A może czas pomyśleć o jakimś zastępstwie?
O wiele ciekawszą, bardziej ekonomiczną i ekologiczną alternatywą wydaje się być filtr kuchenny. Te zyskują coraz więcej zwolenników i podbijają polskie kuchnie. Oprócz odwróconej osmozy, w kuchennych szafkach możemy spotkać się także z systemami ultrafiltracji. Dla kogo to rozwiązanie będzie dobre i czym jest?
Jak działa ultrafiltracja?
Ultrafiltracja, podobnie jak odwrócona osmoza, jest procesem membranowym. Jej głównym elementem jest membrana ultrafiltracyjna stworzona z półprzepuszczalnych porów, które są w stanie zatrzymać cząsteczki do wielkości 0,1 mikrona. Na membranie zatrzymywane są zanieczyszczenia takie jak: niektóre metale ciężkie, wirusy, bakterie, cysty, cząstki koloidalne. Ten komponent najczęściej nie występuje sam. Towarzyszy mu wkład węglowy, który poprawia właściwości organoleptyczne wody oraz ewentualnie wkład mechaniczny, który zatrzymuje wszelkie cząsteczki stałe występujące w wodzie.
Ultrafiltracja uzdatnia wodę na bieżąco z zastosowaniem siły ciśnienia z instalacji. Podczas uzdatniania z wody nie są usuwane żadne minerały. Taki filtr kuchenny najlepiej sprawdzi się przy wodzie mało i średnio zanieczyszczonej. Eksperci ostrzegają, aby nie używać ich przy wodzie charakteryzującej się wysokim stopniem twardości. W takim wypadku proces uzdatniania może okazać się całkowicie nieopłacalny. Membrana szybko będzie wytracała swoje właściwości przy twardej wodzie.
Zalety ultrafiltracji
Ultrafiltracja to dość niepozorny filtr kuchenny, którego użytkowanie niesie ze sobą całe mnóstwo zalet! Poznaj je wszystkie, żeby sprawdzić, czy jest to urządzenie przeznaczone właśnie dla Ciebie!
- Niewielkie rozmiary – systemy ultrafiltracji są naprawdę niewielkie. Nie posiadają żadnych dodatkowych zbiorników, przez co zajmują minimum miejsca. Konstrukcja opiera się o niewielki stelaż, na którym umieszczone są wkłady filtracyjne. Do zamontowania wystarcza naprawdę niewielka przestrzeń w szafce kuchennej
- Filtr przepływowoy – cechą charakterystyczną ultrafiltracji jest to, że jest filtrem przepływowym. Oznacza to tyle, że cała woda jest filtrowana na bieżąco. Dzięki ciśnieniu z instalacji przepływa przez urządzenie. Nie ma odrzutu. Surowa woda wpływa na wkłady filtracyjne, na których jest oczyszczana, a następnie trafia do odbiorcy.
- Filtr ekologiczny – systemy ultrafiltracji uznawane są za jedne z najbardziej ekologicznych, dostępnych na rynku. Po pierwsze cała woda jest uzdatniana na bieżąco. Po drugie nie mamy do czynienia z produkcją dużej ilości odpadów. Warto szukać filtrów kuchennych wspierających środowisko. O tym świadczy choćby oznakowanie Think Green with Ecoperla
- Pozostawi minerały w wodzie – membrana ultrafiltracyjna nie usuwa minerałów obecnych w wodzie surowej, a je przepuszcza. To oznacza, że użytkownicy mogą cieszyć się wodą wysokiej jakości, pełną naturalnie występujących minerałów. Nie ma potrzeby dodatkowej mineralizacji z udziałem wkładów.
- Ekonomiczne uzdatnianie wody – ultrafiltracja jest systemem naprawdę tanim w utrzymaniu. Wkłady filtracyjne należy wymienić jedynie raz w roku. Poza tym nie wymaga żadnych inwestycji i nie rodzi żadnych kosztów eksploatacyjnych
Jaki system ultrafiltracji wybrać?
Ultrafiltracja staje się coraz popularniejsza i znajduje coraz większe grono odbiorców. Eksperci ze sklepów internetowych, takich jak choćby filtry-do-wody.info, mówią, że najchętniej pytają o nie mieszkańcy bloków oraz osoby, które już posiadają centralny system uzdatniania wody i jedynie chciałyby doszlifować jej jakość w kuchni. Dla tych wszystkich mamy ciekawe propozycje.
Ecoperla Profine POU 2
Pierwszą z propozycji jest dwuetapowy filtr kuchenny Ecoperla Profine POU 2, pochodzący z nowej seriii od polskiej marki Ecoperla. To urządzenie składa się z dwóch etapów uzdatniania wody. Pierwszym z nich jest wkład z węglem aktywnym, natomiast drugim membrana ultrafiltracyjna. To filtr, który warto założyć, jeśli woda już jest wstępnie oczyszczana mechanicznie. Świetnie sprawdzi się w komplecie ze zmiękczaczem woda bądź innym centralnym urządzeniem. Dzięki tej propozycji możliwe będzie doszlifowanie jakości wody pitnej w sposób prosty i ekonomiczny.
Ecoperla Profine POU 3
Innym urządzeniem z tej serii jest Ecoperla Profine POU 3, który posiada już trzy etapy uzdatniania wody. Ta propozycja to po prostu świetne zastępstwo wody sprzedawanej w butelkach. Zajmuje bardzo mało miejsca w kuchni, a przy tym zapewnia wodę naprawdę dobrej jakości. Ecoperla Profine POU 3 to trzy etapy uzdatniania wody. Pierwszym z nich jest filtr wstępny, który usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne i ochrania membranę ultrafiltracyjną przed przedwczesnym zużyciem. Drugi z wkładów to wkład z węglem aktywnym. Dzięki niemu z wody niwelowany jest problem chloru, a także jego pochodnych, toksycznych związków organicznych, pestycydów i ogółem substancji, które mają niekorzystny wpływ na smak, zapach i barwę wody.
Zarówno w przypadku Ecoperla Profine POU 2, jak i Ecoperla Profine POU 3 mamy do czynienia z dokładnym, szczegółowym wykonaniem najdrobniejszych detali. Urządzenia powstają na terenie Europy i charakteryzują się dużą trwałością i solidnością. W zestawie znajduje się dokładna instrukcja obsługi oraz wylewka do montażu w blacie. Jej design świetnie sprawdzi się w każdej kuchni.
Bardzo dużą zaletą obu systemów ultrafiltracji są wkłady filtracyjne zastosowane do uzdatniania. Są w stanie przefiltrować nawet do 10 000 litrów wody, czyli nawet 5 razy więcej od standardowo stosowanych w dostępnych na rynku filtrach kuchennych.
Postaw na wygodne rozwiązania!
Ultrafiltracja jest ekologicznym i ekonomicznym rozwiązaniem, ale przede wszystkim też bardzo wygodnym. Uzdatniona woda dostępna jest na bieżąco, o każdej porze, w każdych ilościach. W dodatku zawsze jest smaczna, świeża i nie produkujemy odpadów. Czego chcieć więcej?
Zdecydowanie tak! Filtrować kranówkę i zrezygnować z butelek. Kupiłam dokładnie ten model z trzema filtrami + mineralizator alkalizujący. Super opcja
Korzystam. Nie mogę się nadziwić, że woda może tak dobrze smakować:)