Woda wodociągowa jest dominującym źródłem wody użytkowej i spożywczej w polskich domach. Ilość gospodarstw podłączonych do wodociągu stale wzrasta i jest to zalecane ze względu na większe bezpieczeństwo. Co jednak, jeśli pobierana z sieci woda nie do końca spełnia nasze oczekiwania? Czy jest jakiś sposób na poprawę tych właściwości?
Dlaczego warto korzystać z wody wodociągowej?
Woda wodociągowa jest płynie w znacznej większości polskich domów. Nawet na terenach wiejskich korzysta z niej już więcej niż ¾ mieszkańców. W porównaniu z wodą z własnego ujęcia, chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo i pewność tego, z czego się korzysta. W przypadku wody wodociągowej to same zakłady muszą zatroszczyć się o jej skład. To oznacza, że musi spełniać normy obecne w obowiązującym w Polsce rozporządzeniu i to właśnie lokalne przedsiębiorstwo bierze odpowiedzialność za zgodność i to ono musi dopilnować parametrów. Jest to realizowanie nie tylko dzięki stacji uzdatniania wody, ale również regularnym badaniom składu wody, przeprowadzanym kilkukrotnie w ciągu doby.
W przypadku wody z własnego ujęcia, o jej jakość należy zatroszczyć się samodzielnie. To po stronie właściciela ujęcia leży dostosowanie jakości wody do potrzeb i zapewnienie bezpieczeństwa jej użytkownikom. Najczęściej wiąże się to z potrzebą przeprowadzania kompleksowej, regularnej analizy wody, zabezpieczeniem jej przed skażeniem mikrobiologicznym, a także inwestycją w dostosowaną do parametrów stacją uzdatniania wody.
Korzystanie z wody wodociągowej jest więc znacznie wygodniejsze, nie musimy brać na siebie takiej odpowiedzialności. Możemy czuć się bezpiecznie. Nie każdy jednak jest w pełni zadowolony z tego, co mu oferują wodociągi. Na co narzekają odbiorcy takiej wody i co można z tym zrobić?
Mankamenty wody z sieci według użytkowników
Przesyłana woda jest bezpieczna dla zdrowia lecz mimo to nie każdy odbiorca jest w pełni do niej przekonany i chce z niej korzystać z pełnym zaufaniem. Najczęstszym problemem jest jej wykorzystanie do celów spożywczych. Wielu osobom przez pokolenia było wpajane negatywne nastawienie. Innym zwyczajnie woda nie odpowiada pod kątem właściwości organoleptycznych, jeszcze inni po prostu wolą korzystać z innych źródeł.
Woda wodociągowa jeśli już, to najczęściej wymaga jedynie doszlifowania, a odbiorcy chcieliby poprawić jej właściwości pod następującym kątem:
Wysoki stopień twardości wody
Normy dotyczące stopnia twardości wody są bardzo rozległe. Dopuszczalne jest, aby ta wartość wynosiła 60 mg CaCO3/l, a nawet 500 mg CaCO3/l. Przy ustalaniu tych wartości brano pod uwagę względy zdrowotne. Problem polega jednak na tym, że im wyższy stopień twardości wody, tym więcej szkód może spowodować w domu. Użytkowanie twardej wody wiąże się przede wszystkich ze wszechstronnie występującym osadem. Drugim mankamentem, powodującym całą listę kłopotów, jest wysokie napięcie powierzchniowe
Kamień kotłowy często jest widoczny już na pierwszy rzut oka. Możemy go bez problemu zauważyć na dnie czajnika, w okolicach miejsc poboru wody. Niestety, odkłada się również w miejscach znacznie mniej widocznych dla oka, jak domowe instalacje, kocioł grzewczy, części sprzętu AGD, niszcząc je i prowadząc do trudnych w usunięciu, często kosztownych awarii i potrzeby wzywania serwisantów.
Napięcie powierzchniowe sprawia, że w wodzie trudno pienią się wszelkiego rodzaju środki czystości i kosmetyki. Przez to zużycie może wzrosnąć nawet o 60%, a efekty ich użytkowania potrafią być naprawdę kiepskie. Twarda woda sprawia, że prane tkaniny nigdy nie będą w idealnym stanie – będą szorstkie, bez odczuwalnego zapachu, poszarzałe. Ponadto twarda woda ma też niekorzystny wpływ na kondycję skóry i włosów.
Chlor oraz jego pochodne
Chlor jest niezbędny do prawidłowej dezynfekcji sieci wodociągowej i jest powszechnie stosowany. Niestety czasem zdarza się, że nawet mimo braku przekroczeń w wodzie, jest w niej wyczuwalny. Pogarsza smak i zapach dań oraz napojów przygotowywanych na bazie takiej wody. Ponadto woda zawierająca tą substancję nie jest najlepsza podczas kąpieli. Może przyczyniać się do powstawania podrażnień skóry, wzmagania chorób skórnych oraz reakcji alergicznych
Smak, zapach i barwa wody
Odczucia związane z właściwościami organoleptycznymi wody często mają charakter bardzo indywidualny. Woda, która dla jednych będzie najsmaczniejsza na całym świecie, dla innych może okazać się nie do przełknięcia. Konsumenci dość często uskarżają się na niedopasowanie jakości wody pod tym kątem do ich potrzeb.
Zanieczyszczenia mechaniczne
Choć woda wodociągowa jest bardzo dokładnie oczyszczana, mogą zdarzać się sytuacje, w których będzie dochodziło do przedostawania się do niej zanieczyszczeń stałych. Zanim dotrze do odbiorców, nieraz musi przepłynąć rurami wiele kilometrów. Wewnątrz przewodów mogą znajdować się osady i zanieczyszczenia, które będą odrywały się pod naciskiem przepływającej wody i przemieszczały się dalej razem z nią. Czasami zanieczyszczenia mechaniczne wody mogą pojawić się wraz z wodą z kranu podczas awarii, uszkodzeń lub prac konserwatorskich. Niektórzy nie chcą, aby z kranu płynęła im woda pełna piachu i innych substancji stałych. Na szczęście jest na to sposób.
Przeczytaj więcej: https://www.krainawody.pl/blog/news/woda-wodociagowa-a-uzdatnianie-na-wlasna-reke-kiedy-to-ma-sens
Jak poprawić jakość wody wodociągowej?
Sposobów na to, aby doszlifować jakość wody wodociągowej i dopasować ją do swoich potrzeb jest kilka. Wybór konkretnej opcji zależy od naszych potrzeb oraz warunków, jakie posiadamy w domu. W mieszkaniu możliwości mogą być bardziej ograniczone. Zobaczcie, jakie metody uzdatniania wody mogą być pomocne.
Filtr kuchenny
Filtr kuchenny jest doskonałym patentem na dopasowanie właściwości wody dokładnie do swoich oczekiwań względem jej smaku, zapachu i barwy. To jeden z lepszych sposobów pozyskania wody przeznaczonej nie tylko do spożycia na co dzień, ale też służącej jako baza napojów, dań. Filtry kuchenne stanowią dobrą i bardziej ekologiczną alternatywę wody butelkowanej. Powodują mniejszą produkcję odpadów. Do wyboru są systemy ultrafiltracji oraz odwróconej osmozy.
Zmiękczacz wody
Centralny zmiękczacz wody jest najlepszym sposobem na zażegnanie kłopotów związanych z wysokim stopniem twardości wody. To dzięki niemu szybko i skutecznie można zażegnać problemy powodowane kamieniem oraz wysokim napięciem powierzchniowym wody. Zmiękczacze wody działają na zasadzie wymiany jonowej. Zmiękczacz wody należy dobrać na podstawie stopnia twardości wody oraz zużycia w domu. Warto zwracać uwagę na dodatkowe funkcje.
Kolumna węglowa
Często jest wybierana do gospodarstw domowych w zestawie wraz ze zmiękczaczem wody. Jej zadaniem jest usuwanie z wody między innymi chloru i jego pochodnych, ale też wszystkich substancji, które mają negatywny wpływ na odczucia względem smaku, zapachu i barwy wody. Węgiel aktywny to doskonały adsorbent, a duża powierzchnia filtracyjna zapewnia naprawdę dobre efekty.
Filtr narurowy
Filtry narurowe to podstawowe zabezpieczenie i sposób filtracji wody w domu. Najczęściej wykorzystywane są te z wkładami mechanicznymi. Doskonale radzą sobie z cząsteczkami stałymi i zapewniają czystą wodę nawet podczas awarii. Filtry narurowe są też niezbędnym etapem wstępnym przed zmiękczaniem wody – ochraniają to urządzenie przed możliwością wystąpienia awarii.
Kompaktowe urządzenie 2 w 1
Jeśli w domu nie ma miejsca na oddzielny montaż zmiękczacza wody i kolumny węglowej, idealnym wyjściem z sytuacji może okazać się kompaktowe urządzenie, łączące w sobie funkcje obu tych rozwiązań. Kompaktowy zmiękczacz wody z węglem aktywnym to wciąż nowość na rynku, jednak i urządzenie o ogromnych możliwościach. Złoże ułożone jest w warstwy. Pierwsza z nich to węgiel aktywny, a druga żywica jonowymienna. Dzięki temu woda jest idealnie oczyszczana. Przykładem takiego produktu jest Ecoperla Hero.
Postaw na wodę dokładnie taką, jakiej potrzebujesz
Woda wodociągowa, mimo największych starań przedsiębiorstw ją dostarczających, nie zawsze jest w stanie sprostać naszym wymaganiom. Na szczęście są sposoby, dzięki którym możemy ją dopasować do naszych potrzeb samodzielnie. Warto przemyśleć taką inwestycję i korzystać z pełnej puli korzyści, jakie może dać nam woda najwyższej jakości.
Fajne rozwiązania. u mnie woda niby ok, ale bardzo czuć w niej chlor. Więc może po prostu filtr wystarczy? Przemyślę sprawę.